Sporten en schoenen
Een aantal basiseigenschappen waaraan een sportschoen moet voldoen:
- Een stevig contrefort, die het hielbeen goed omsluit
- De achtervoet moet torsiestijf zijn ten opzichte van de voorvoet
- Het buigpunt van de schoen moet overeenkomen met het buigpunt van de voet tijdens de sportbeoefening
- Voor de loop/veldschoen het liefst de 1.2 en 1.5 cm hoger hak. En voor een zaalschoen rond de 6 mm
- Een doorlopende zool, dat geeft de schoen meer stevigheid.
- Goede ventilatie
- Voldoende vering (sport gerelateerd)
- Duurzame demping
Volleybal: Sprongen tot één meter hoogte en landingen op één voet zijn typische volleybalkenmerken. Gedurende een wedstrijd en training maakt een volleyballer allerlei bewegingen: voorwaarts, zijwaarts en achterwaarts lopen, springen, landen enz. De meeste blessures ontstaan bij het springen en landen. De kracht van de landing bedraagt vier tot achtmaal het lichaamsgewicht. Met goede schoenen kunnen veel blessures voorkomen worden.
Schokbestendige absorptiecapaciteiten in combinatie met dunnen zolen geven een optimaal evenwicht tussen impactvertraging en stabiliteit. Zowel in de voorvoet als hak worden schok opvangende materialen toegepast. Bij een landing in combinatie met een zijwaartse beweging kan de voet omslaan (verzwikking). Zo’n blessure kan ontstaan door de voet van de tegenstander, door de voet ongelukkig neer te zetten of door een glad oppervlak. Hoge schoenen met stabilisatoren en afgeronde buitenzolen kunnen de op blessures verminderen. Extra zijwaartse stabiliteit wordt verkregen door o.a. aan de laterale (buiten) zijde hardere materialen toe te passen.
Squash/badminton/tafeltennis: Voor de wat snellere binnensporten zoals badminton, tafeltennis en squash is de hiel-zijboordhoogte wat lager in vergelijking met de sporten waarbij het aantal zijwaartse loopbewegingen groter is, zoals handbal en tennis. Tijdens het spel voert een speler talrijke starts, sprongen, zijwaartse bewegingen, uitval passen en korte sprints uit. De daaruit voorkomende belasting van de benen, in het bijzonder van de knie en spronggewrichten met de daarbij behorende banden en pezen, is enorm. De schoenen moeten deze krachten opvangen. Extra zijwaartse stabiliteit door verbreding zool en of extra zadels.
Basketbal: Is een snel spel met vaak snelle tempowisselingen, zijwaartse bewegingen en veel landen. Ook staan ze tegelijkertijd onder forse druk lichamelijke druk van de tegenstander. Men duwt, houdt elkaar soms vast en tracht de balans te verstoren. Hierdoor is stabiliteit van groter belang. Een basketbalschoen dient een optimale combinatie te vormen tussen stabiliteit en soepelheid om tijdens de snelle spelmomenten voldoende functioneel te kunnen spelen. Zowel in de voorvoet als hiel zijn dempingssystemen aangebracht om de schokken op te vangen.
Handbal: Het spel gaat snel heen en weer, zijwaartse bewegingen en springen De handbal schoen kenmerkt zich door flinterdunne en daarmee harde demping in de hiel. Zowel de zool als het bovenwerk zijn zeer stug. Stevig staan en goede grip zijn de kernbegrippen.
Aerobics en steps: De meeste schoenen hebben een versterkte band om de wreef en een stevig hielstuk, zodat de voet wordt gestabiliseerd. Zij moeten tevens soepel en rekbaar zijn voor een goed contact met de vloer en een juiste afwikkeling.
Tennis: Bij het tennis heb je te maken met korte sprints, springen en zijwaartse bewegingen. De zadels van de tennisschoen is nog meer verstevigd. De kuipzool is aan de zijkanten hoger opgetrokken, zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde. De contrefortkap is sterker en vaak voorzien van een externe versteviging. Vanwege de verschillende soorten tennisbanen zijn verschillende profielen gewenst. Tegenwoordig zijn de meeste profielschoenen voor Multi-court ontwikkeld (gebruik voor verschillende ondergronden). Het tapijt is de enige ondergrond waarbij nog steeds een specifiek profiel vereist is, namelijk een gladde zool.
Hockey: Aan het schok dempende vermogen en stabiliteit van hockey schoenen worden hoge eisen gesteld. De schoenen moeten je helpen om maximaal aanraking met de grond te houden en moeten voldoende grip bieden. Ze moeten licht zijn, comfortabel en goed ventileren, maar ook een onverwachte aanraking met de tegenstander kunnen opvangen. Goede grip voor de voorwaartse en zijwaarste richting. Extra zijwaartse stabiliteit door verbreding zool en of zadels. De ideale hockeyschoen bestaat zodoende niet. Het kiezen van de juiste sportschoen is een zoektocht naar de beste persoonlijke combinatie.
Rugby/voebal: De basis voor bijna iedere voetbalschoen is namelijk een vlakke plaat waarop de bovenschoen wordt vastgezet. De zijwaartse stabiliteit is met deze opbouw nagenoeg nihil. In de praktijk blijkt dit uit het feit dat veel voetballers aan de buitenzijde en/of de binnenzijde langs de schoen te lopen. Voor een schoen die gemaakt is van soepel leer betekent dat de schoen niet sterk genoeg is. Daarbij loopt het snel uit, waardoor de pasvorm van de schoen breder wordt. De voetbalschoen heeft weinig functionaliteit. Belangrijk is o.a. verhoogde contrefort voor extra stabiliteit. Verstevigde hielkap en bovenwerk extra zijwaartse stabiliteit door verbreding zool en of zadels. Grip voor de voorwaartse en zijwaartse richting.
Wandelen: Berg/wandelschoenen zijn in 4 klassen in te delen. A, B, C en D (van licht naar zwaar). De factoren flexibiliteit, leerafwerking, waterdichtheid, hoogte en profiel bepalen de doelgroep waarvoor de schoen geschikt is. Bv voor het zwaardere bergwerk is een stugge, stevige afgewerkte, leren, waterdichte schoen het aangewezen schoeisel.
Hardlopen: Er is een grote verscheidenheid aan schoenen verkrijgbaar. De loopschoen die voor de een perfect loopt kan bij de ander tot meer of minder ernstige blessures leiden. Want tijdens het hardlopen worden vrijwel bij elke pas het lichaam belast. Voeten, enkels, knieën, heupen. De sporter moet ernaar streven om schoenen met de gunstigste dynamische stabiliteit aan de voeten te krijgen. Per persoon, sport (bv voor de sprint, crossschoenen, trainingsschoen) en ondergrond moet bekeken worden welke mate van demping en met name welk stabiliteit nodig is.
De sporter moet ernaar streven om schoenen met de gunstigste dynamische stabiliteit aan de voeten te krijgen. Per persoon, sport en ondergrond moet bekeken worden welke mate van demping en welke stabiliteit er nodig is. Er zijn vele soorten sportschoenen te verkrijgen. De sportschoen die voor de een perfect is kan bij de ander tot meer of minder ernstige blessures leiden.